Tuintips Maart
Tuintips voor de maand maart
Gazon
- Boven de 6°C begint het gras weer te groeien. Het maaien kan dan ook weer beginnen. Een pas gemaaid gazon ziet er ook weer veel mooier uit.
- Het is ook weer tijd om te verticuteren. Zo trek je alle mos, afgestorven gras en maairesten eruit.
- Voor een mooi gazon kun je het gras beluchten door er met een grasprikker in te prikken.
- Als het gras weer gaat groeien heeft het ook voedsel nodig. Vanaf deze maand kun je starten met het maandelijks bemesten van het gazon. Geef nooit meer dan de aangegeven dosis om verbranding van het gazon te voorkomen.
- Gras zaaien kan vanaf nu tot in de herfst. Het zaaien in de zomer wordt afgeraden vanwege het warme weer.
- Voorbereidingen voor het nieuwe gazon kunnen afgerond worden. De omgespitte grond is nu gezakt en kan geëgaliseerd en fijnkruimelig geharkt worden.
- Steek het gras met een graskantensteker langs een gespannen koord af. Zorg ervoor dat de graskantensteker schuin de grond in gaat. Zo staan de kanten stevig vast dit om te vermijden dat de boord afbrokkelt. Het gras zal dan ook veel minder vlug in de percelen groeien of woekeren.
Beplanting in maart
- Dit is meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een heel stuk kleiner.
- Bescherm de plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen. Vogels als duiven, kauwen en fazanten lusten wel een groente- of plantblaadje, ook kiemende zaden zijn bij deze vogels erg welkom.
- Uitgebloeide narcissen kunnen het best zo snel mogelijk verwijderd worden, dit kan met de snoeischaar of met de hand. Als de uitgebloeide bloemen blijven staan vormen ze zaaddozen die veel energie van de andere planten vragen.
- Je exotische kuipplanten hebben de hele winter binnen in de kas of in de kamer gestaan. Als het mooi weer is kunnen de ramen overdag open zodat de planten al voorbereid en enigszins afgehard worden.
Vijver
- De vissen mogen al een beetje voedsel toegediend krijgen als het water een temperatuur van 10°C heeft bereikt. Kijk alleen uit dat ze niet te veel krijgen, want als ze nog veel voedsel laten liggen zal dat de algengroei bevorderen.
- Naarmate de watertemperatuur stijgt, worden de vissen meer actief. Er kan nu ook, hoewel nog steeds spaarzaam, worden gevoerd. Na de koude wintermaanden is de conditie sterk achteruit gegaan. Controleer de vissen daarom zorgvuldig op eventuele ziekteverschijnselen.
- Zorg vooral in deze periode voor voldoende zuurstof. Tijdige maatregelen kunnen vissterfte later in maart en april voorkomen.
- Nu de waterplanten (en algen), weer beginnen uit te lopen, is het zaak de afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil wat in de vijver gewaaid is, dit kan de bodem namelijk sterk verzuren.
Snoeien
- Het is tijd om de klimrozen wat terug te snoeien. Je kunt de zijtakken flink terugsnoeien, ongeveer tot boven het vijfde oog. Snoei de hoofdtakken niet. Dat mag alleen bij het verjongen van oude klimrozen. Deze kun je namelijk verjongen door helemaal onderaan een oude hoofdtak weg te knippen.
- Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden.
- Dorre delen van de vaste beplanting kunnen afgeknipt worden met de heggenschaar. Als deze deeltjes in kleine stukjes geknipt worden kunnen ze blijven liggen, zodat deze als organisch materiaal verteren op de grond.
- Klimop kan teruggesnoeid worden. Deze heeft namelijk takken gevormd die los hangen. Verwijder ook de stengels die zich op het houtwerk van ramen of dakgoten hebben gehecht.
- Overwinterde kuipplanten zullen vanaf nu terug beginnen te groeien. Zorg ervoor dat deze planten vrij diep ingesnoeid worden. Dit zal mooie en vertakte planten opleveren.
- U kunt nu uw siertuin en moestuin bemesten.
- U kunt borders gaan aanleggen.
- Geef uw vijver een schoonmaakbeurt.
- Spitwerk kan nu weer gebeuren.
- Nestkastjes schoonmaken en ophangen.
- Hebt u niet zoveel ruimte voor een aparte moestuin? Zet dan eens hier en daar wat groenten en kruiden tussen de sierplanten. Dat geeft ook nog eens een prachtig effect in de zomer.
- Een emaillen vergiet is een prachtige hanging basket. Plant daarin mooi bloeiende en lekker ruikende kruiden.
- Bent u uitgekeken op uw terracotta potten en bakken? Geef ze dan een mooi kleurtje door ze met latex verf te beschilderen.
- Muurtjes, traptreden en bestratingen krijgen een rustieke uitstraling, als u ze laat begroeien met een geurig tapijt van kruiptijm (Thymus praecox) of wilde tijm (Thymus serpyllum).
- Ploegen houdt de structuur van de grond luchtig en wortelbaar en het is nodig om mest, stoppels en onkruid onder te werken.
- Koop pootaardappelen en laat ze voorkiemen.
Bomen
- Wilt u een gebroken tak wegsnoeien? Knip deze tak dan niet weg bij de breuk, maar bij de basis van de tak.
- Wanneer u bomen kapt uit houtwal is het niet nodig de stronk te verwijderen. Aan de stronk zullen uitlopers groeien, die voor een dichte ondergroei in de singel zorgen.
- De uitlopers aan de stronk van een fruit- of sierboom in het gazon kunt u snoeien tot een ronde haag, als decoratief element in de tuin.
Zaaien
- Wanneer u heel fijn zaad wilt zaaien, is dat goed te verdelen wanneer u het eerst met fijn zand vermengt.
- Zaai kapucijners. Geef matige bemesting op zandgrond, matig kalium op klei voor een goede groei.'
- Tomaatjes kunnen in maart al binnen worden gezaaid. Half mei zet u ze dan in een pot buiten.
- Zaden van eenjarige sierplanten kiemen het beste in grond die een losse structuur heeft, niet te rijk is aan voedingstoffen en en goede waterhuishouding heeft.
- Pompoenen kunnen in maart worden gezaaid. Zet de plantjes half mei buiten.
- Hier vindt u een stappenplan als u binnen wilt voorzaaien.
Plantenverzorging
- Rozen snoeien en bemesten met rozenmest.
- Klimrozen leiden en aanbinden.
- Vaste planten kunt u nu scheuren voor vermeerderen. In dit artikel vindt u een instructie hoe u moet scheuren.
- Zomerbloeiende bollen en knollen planten.
- Laat wilde planten hier en daar hun gang gaan. Ze combineren prachtig met de gecultiveerde tuinplanten.
- Zwartebessenstruiken houden op zandgrond van een extra kalkgift vroeg in het voorjaar.
Dieren
- De vissen in uw vijver mogen weer gevoerd worden.
Binnen
- Tulpen kunnen zelfs op de vaas nog enkele centimeters groeien. Houd hier rekening mee bij het verwerken.
- Om te voorkomen dat de tulpen gaan hangen kunt u een gaatje in de stengel maken. Prik met een speld ongeveer 1 centimeter onder de bloemknop dwars door de stengel.
- Rol de tulpen, voor u ze op de vaas zet, strak in papier en laat ze zich twee uur volzuigen met water. De bloem trekt dan recht, zodat u er op de vaas veel langer plezier van hebt.
allerlei
- Bemesten van de tuin.
- Als de grasmaaier nog niet op winteronderhoud is geweest, dan kan deze nu nog snel naar de technicus. Het gazon is veel mooier als het met scherpe maaimessen kan worden afgereden.
- Nestkastjes die in het najaar nog niet werden ophangen moeten nu wel dringend de tuin in, zodat de vogels er kunnen aan wennen vooraleer het broedseizoen begint. Hang de nestkasten op met de opening naar het oosten of het noordoosten.
siertuin
- De heesters die in de zomer of de herfst zullen bloeien mogen we nu nog snoeien. Voorjaarsbloeiers snoeien zou betekenen dat we de takken met de bloemknoppen wegknippen. Buddleia davidii of vlinderstruik, kornoelje (Cornus) en de pluimhortensia (Hydrangea) kunt u nog tot eind deze maandvrijkort insnoeien.
Bladverliezende en ook groenblijvende sierheesters en bomen kunnen worden aangeplant of verplant. Bij het verplanten is het bij de bladhoudende heesters aan te raden een zo groot mogelijke plantkluit te behouden. Sierheesters die zijn opgekweekt in grote potten kunnen het hele jaar door worden uitgeplant.
- Wie nu nog een haag wil planten met haagplanten die in de tuincentra worden aangeboden met blote wortel zal er in maart werk moeten van maken, want na deze maand zijn ze meestal enkel nog in pot te verkrijgen wat de haag een stuk duurder in aanschaf zal maken.
- Bij de rode kornoelje die de hele winter met zijn mooie takken voor kleur en sfeer in de tuin heeft gezorgd kunnen de takken nu worden uitgedund. Verwijder de dikste takken zodat uw struik steeds veel jonge, frisse takken bezit die niet te hoog of te wild uitgroeien.
- De tuinliefhebbers die een eucalyptus in de tuin hebben om de mooie ronde bladeren te kunnen gebruiken in bloemstukjes, kunnen hun plant deze maand goed diep inknippen. Snoei de meer dan één jaar oude takken terug tot op ± 15 cm van de stam. Hierdoor ontstaan een bossige plant met de mooie bladeren.
- Snoeien van rozen
Hakken en wieden. Het onkruid begint terug goed te groeien. Verwijder het wanneer je kan en laat het niet groeien tot het zich uitzaait. Met een hak of met een schoffel kun je al snel hele oppervlaktes onkruidvrij maken. Indien je dit doet bij zonnig weer zal het uitgehakte onkruid al spoedig uitdrogen.
- Vaste planten kunnen vanaf deze maand de goed voorbereide border in. Na het planten goed aandrukken en aangieten zodat de planten gemakkelijk kunnen aanslaan. (= snel inwortelen)
- vaste planten scheuren (Vaste planten vermeerderen)
Als vaste planten enkele jaren oud zijn beginnen de oudste delen in het midden af te sterven. Daarom is het aan te raden om vaste planten om de drie jaar eens uit de grond te halen. Trek of snij de jongste en meest groeikrachtige planten aan de rand van de pol los en gooi het oude hart weg.
Plant de jonge stukken terug als aparte planten in de tuin. Voor het uitplanten de grond best nog wat verrijken door er wat compost door te mengen. Plant ze even diep als ze oorspronkelijk stonden. Vergeet na het inplanten niet de jonge planten een goede gietbeurt te geven. De jonge planten zullen snel terug uitgroeien tot prachtige hevig bloeiende planten. - De winterbescherming mag worden weg genomen. Als men stevige nachtvorst voorspelt breng je ze best weer even aan.
- Breng rond de zuurminnende planten een laagje turf van enkele cm dik aan. Deze mag gerust lichtjes worden ingewerkt met een hak of cultivator. Enkele zuurminnende planten die dit ten zeerste zullen waarderen zijn o.a. camelia, heide, Pieris, azalea's, Skimmia, Calluna,... Bij rhododendrons alleen tuinturf aanbrengen rond de plant en deze niet harken noch frezen daar rododendrons een oppervlakkig wortelgestel hebben dat hierdoor ernstig beschadigd kan worden..
- Start tijdig met het vangen van de slakken.
In april leggen de slakken hun eerste ± 400 eieren via kieren onder aardkluiten.
Na 3 weken komen de eitjes uit en amper 2 maanden later zullen deze zich eveneens al beginnen voort te planten.
Het is dus belangrijk om al vroeg in het voorjaar het aantal slakken in de tuin te bestrijden om later in het jaar een slakkenplaag te voorkomen.
bloembollen
- Stekken van dahlia's. De ± 10 cm hoge scheuten kunnen onder de eerste bladknoop worden afgesneden met een scherp mes. De onderste bladeren verwijderen en de stekjes in een mini serretje plaatsen bij minstens 10 °C.
- De uitgebloeide narcissen vormen zaaddozen die veel energie van de planten vragen. Daarom is het aan te raden om toch wekelijks de uitgebloeide bloemen te verwijderen met snoeischaar of met de hand.
- De Canna indica of Indisch bloemriet mag nu worden opgepot. Na het oppotten blijven deze nog op een vorstvrije ruimte tot ze tegen eind april naar buiten mogen.
- Bloembollen van verschillende zomerbloeiende planten mogen nu al de grond in. Gladiolen, crocosmea en anemoontjes komen hiervoor in aanmerking. De nog meer vorstgevoelige zomerbloeiende bloembolplanten zoals de ananasplant (Eucomis) en de tijgerbloem (Tigridia) kunnen beter nog wat binnen blijven en pas volgende maand buiten worden uitgeplant.
groententuin
- Start pas met het planten van groenten als de grond voldoende is opgewarmd. Je kan de grond sneller doen opwarmen door er een kweektunnel met folie boven te plaatsen. Deze kun je kopen in vele tuincentra maar je kunt er ook makkelijk zelf maken met behulp van dunne elektriciteitsbuizen. Deze steek je langs de ene kant voldoende diep in de grond en het andere uiteinde verdwijnt dan in de bodem met een grote boog aan de overkant van het zaaibed.
- Buiten planten van de jonge afgeharde groenteplanten zoals koolrabi, bloemkolen en slasoorten.
- In maart kan je al groenten zaaien zoals rijserwten, sjalotten, ajuinen, spinazie, komkommers, sla, wortels, pastinaken, radijsjes, prei, paprika, aubergine, tomaten,... Leg boven het zaaibed een vliesdoek als bescherming tegen de ergste kou.
- In glazen serres kan men deze maand al starten met het oogsten van de eerste radijsjes.
- Duiven, kauwen, fazanten en andere vogels lusten wel een blaadje van de jonge sla en ook de kiemende zaden zijn niet veilig. Bescherm jouw plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen.
- In de serres geef je best 's morgens water. Probeer de kas ook tijdig te luchten zodat schimmels minder kans krijgen om toe te slaan.
fruittuin
- Voorzie de bessenstruiken van een laag compost
- De bloemen van kleinfruit, leifruit en kleinere fruitbomen worden met een vliesdoek tegen de vorst beschermd.
perkgoed en kuipplanten
- Heroppotten kuipplanten.
- Er zijn verschillende eenjarige planten die vanaf half maart binnenskamers kunnen worden gezaaid. Wanneer deze dan voldoende groot zijn, kunnen ze worden opgepot om dan vanaf half mei in de tuin te worden uitgeplant.
- De overwinterde kuipplanten zullen stilaan terug beginnen te groeien. Snoei de planten vrij diep in zodat je compacte en mooi vertakte planten bekomt.
vijver
- Als er nog netten over de vijver hangen voor de afvallende bladeren dan mogen die stilaan worden verwijderd.
- vijverpompen kunnen terug voor stromend water zorgen zodat het water terug van zuurstof wordt voorzien voor het vele vijverleven.
- Als het water een temperatuur van 10 °C heeft bereikt dan mag men de vissen al een weinig voedsel geven. Geef nog niet te veel want als ze nog veel voedsel laten liggen zal dat de algengroei bevorderen.