Tuintips Januari
Tuintips voor de maand januari
Beplanting
- Zolang het niet vriest kun je planten blijven planten. Breng wat extra kleur toe aan de tuin door bijvoorbeeld winterheide of viooltjes in de border of plantenbakken te planten.
- Je kunt ook bomen planten als het niet vriest. Bekijken van welke kant de meeste wind komt, hier kun je een boompaal te zetten. Bind deze paal vervolgens met een band aan de boom.
- Wees erop voorbereid dat de harde en ijzige wind de tuin kan vernielen en de beplanting verwoesten. Bescherm daarom de wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken.
- Vergeet de kuipplanten die binnen staan niet. De kans bestaat dat deze planten uitdrogen, geef ze regelmatig een beetje water. U kunt de kuipplanten af en toe luchten door bij vorstvrij weer een raam of de deur te openen.
Gazon
- Loop niet over het gazon heen wanneer het vriest. Het gras kan hierdoor erg beschadigen.
- Laat eventueel gevallen sneeuw lekker liggen. Sneeuw is een goede isolatie voor planten.
Vijver
- De vissen hebben deze maand nog niet zo’n honger en hoeven bij temperaturen onder de 6 graden niet gevoerd te worden. Reigers hebben daarentegen wel honger, controleer daarom regelmatig of het vijvernet nog goed gespannen is en of er geen gaten in het net zitten.
- In januari kunt u beter geen werkzaamheden aan de vijver uitvoeren. Controleer alleen of er geen schade door vorst optreedt en of de luchtvoorziening in orde is.
- Bij strenge vorst kan de vijver dichtvriezen. Controleer daarom regelmatig of er nog een open gedeelte is. Als de vijver daadwerkelijk dichtgevroren is, kun je het ijs beter niet met een bijl openhakken. De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken.
- Als u een nieuwe vijver wilt gaan aanleggen, dan is januari, bij vorstvrij weer, een goede tijd om deze alvast uit te graven.
Snoeien in januari
- De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeur bij zachter weer.
- Tot half januari kan je de druif nog terugsnoeien. Verder in januari komt de sapstroom op gang, dat zou beteken dat de plant doodbloed als deze te laat gesnoeid wordt.
- Dood- en ziek hout uit bomen verwijderen en ook vormsnoei van bomen is nu prima mogelijk.
Vorst en sneeuw
- Potten en bakken controleren of de afvoergaten nog open zijn, eventueel de gaten doorprikken of de plant eruit halen en opnieuw planten.
- Bloembollen geplant in bakken en potten beschermen tegen de vorst.
- Bestrooi bij gladheid tuinpaden met brekerzand in plaats van zout.
- Laat de sneeuw in de tuin liggen, het is een ideale isolatie voor de planten.
- Bij hevige sneeuwval coniferen sneeuwvrij maken. De sneeuwlast kan de takken vervormen of zelfs doen breken.
Onderhoud
- Loop al uw gereedschap eens goed na. Slijpen waar nodig, een goede schoonmaak en smeer de bewegende delen.
- Neem nu tijd voor het onderhoud van uw kas. Controleer deze op beschadigd glas. Ook is het een goede tijd om hem te reinigen.
- Januari is een goede maand om bijvoorbeeld houten klimrekken te schilderen. De klimplanten die daar tegenaan groeien hebben namelijk nu geen blad, dus je kunt nu overal makkelijker bij.
- Boompalen van bestaande bomen controleren op stevigheid en eventueel aanspannen.
- Schep de composthoop een keer goed om, dit zorgt ervoor dat alles in het voorjaar goed verteerd zal zijn.
- U kunt de tuin bemesten met kalk. Andere meststoffen helpen deze maand weinig omdat de planten niet of nauwelijks groeien. Aangezien kalk in de grond de eigenschap heeft om andere voedingsmiddelen te binden is het prima om deze maand bij open weer kalk te geven.
Tijd voor nieuwe ideeën
- Maak plannen voor het nieuwe seizoen. Grote ingrepen moet u ruim van te voren plannen en maak eventueel alvast een afspraak met uw hovenier.
- Straat- en houtwerk kan ook prima in de wintermaanden uitgevoerd worden.