Maak een fleurige hanging basket

Maak een fleurige hanging basket

Een hanging basket of bloemrijke plantenmand geeft maandenlang plezier. Je hangt deze bijvoorbeeld als fleurig welkom bij de voordeur, tegen een kale muur of schutting of bungelend aan de pergola, carport of veranda. In ons tuincentrum in Siddeburen zijn kant-en-klare hanging baskets verkrijgbaar, maar je kunt er ook zelf een maken. Dan geniet je van een waterval van bungelende bloemen in een hangmand of trendy hangzak, helemaal naar eigen smaak en (tuin)stijl. In ons tuincentrum vind je alle benodigdheden, maar ook heel veel voordelig geprijsd eenjarig perkgoed dat uitbundig en lang bloeit op grote hoogte.

Hanging baskets en hangzakken

In de zomer zijn er steeds vaker van die dagen met zulke hoge temperaturen dat alles en iedereen op apegapen hangt. Soms is het juist slim om alles te laten hangen: voor creatieve types en voor mensen met een kleine tuin of alleen een balkon zijn hanging baskets en hangzakken een uitkomst. Voor hippe tuiniers zijn hangzakken helemaal je-van-het. Deze zijn er in verschillende maten, materialen en kleuren. Je kunt er van alles in planten, afhankelijk van de hoeveelheid zon die de hangzak of hangmand vangt, van aardbeien tot kruiden, van violen tot hangbegonia’s en hanggeraniums.  

Het betere hangwerk

Waar moet je op letten of aan denken bij het maken of kopen van een fleurige hanging basket of hangzak? Het is belangrijk dat de hangmand of -zak genoeg licht krijgt en op een beschutte plek hangt, zodat de wind er geen vat op kan krijgen. Een lichte plek zonder direct zonlicht hoeft geen probleem te zijn, dat scheelt ook weer water geven.

Aan de pergola of een stevige boomtak kun je een hanging basket makkelijk met een stevig koord bevestigen. Bij de voordeur, tegen de gevel, garage of schutting heb je een bevestigingshaak en boor nodig. Voor de verschillende soorten hangzakken voor tegen de muur of schutting heb je een goede haak en schroeven nodig. En een boor uiteraard.

Gebruik verse potgrond en voeg er eventueel langwerkende mestkorrels aan toe. Vergeet niet regelmatig water te geven, zeker als de hanging basket of hangzak tegen het huis of onder een afdak hangt. Er zijn hangzakken verkrijgbaar met een slim watergeefsysteem. Om het water geven op grote(re) hoogte te vereenvoudigen kun je in de mand of zak ook een kleine, door midden geknipte of gesneden petfles op de kop insteken en die vullen met water, zodat het water geleidelijk door de grond en de plantenwortels wordt opgenomen.

Plantencombinaties voor hangmanden en -zakken

Wil je vooral een waterval van verschillende bloemen? Spannende kleurcontrasten, bonte bladeren en verschillende bloemgroottes zorgen voor de mooiste combinaties. Voor een bloemrijke hanging basket zijn er tal van aanraders in ons tuincentrum in Siddeburen te vinden: hangbegonia’s, hangfuchsia’s, hanggeraniums, hanglobelia’s, Brachycome (met madeliefachtige, licht geurende bloemen), vlijtige-liesjes, Petunia's, Surfinia's, Portulaca, Convolvulus (met lange scheuten en lilablauwe bloemen) en Scaevola (met lange stengels en blauwe bloemen).

Maar je kunt er ook een kruidentuintje, mini-tomatenmand, aardbeienmand of -zak of een ander snoepbakje van maken, mits de mand of zak volop in de zon hangt. Het voordeel van het kweken van eetbare gewassen in een hangmand of -zak is dat je er op mondhoogte makkelijk van kunt oogsten of plukken, zonder door je knieën te hoeven gaan.

Plant- en verzorgingstips voor hanging baskets

  • Bekleed de binnenkant van de hangmand met een laag vochtig veenmos van 3 tot 5 centimeter, of met kokosvellen waarin je met een mes plantgaten maakt. Dat scheelt een hoop water geven.
  • Voeg dan de potgrond en eventueel ook lang werkende voedingskorrels toe. Vul de mand niet tot aan de rand met aarde, want dan loopt (regen)water er meteen weer vanaf. Houd bovenin minstens een centimeter onder de rand vrij van aarde.
  • Zorg bij het beplanten van de mand ervoor dat de kluit van alle plantjes vochtig is door ze uit het potje te halen en ze even in een emmer water te zetten.  
  • Let erop dat de planten in de mand of zak niet uitdrogen en verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen, dan bloeien ze nog langer door.