Bloembollen in de berm!

Bloembollen in de berm!

Bloembollen in de berm bij Groencentrum Freek van der Wal.

Wij hebben sinds dit najaar bloembollen in de berm staan. En dat bevalt ons goed. Afgelopen najaar hebben we 30.000 bloembollen in de berm geplant.

  • Het is fleurig en vrolijk: we worden er blij van.
  • Door een mengsel van verschillende soorten hebben we maandenlang bloei. We hebben een mengsel van hoge soorten, Narcissen, Tulpen, en Camassia. En een mengsel Crocus, Scilla en Galanthus.
  • Het zorgt er voor dat er geen auto’s meer in de berm parkeren. En dat is veel mooier dan een lint met paaltjes.
  • De meeste bloembollen bloeien eerst, daarna moeten ze groeien en afsterven, om zo energie voor volgend jaar weer opslaan in de bol. Als de tulpen over hun hoogtepunt heen zijn, gaan we ze koppen. Dat kan met stokken, of met een stokheggenschaar. (hoeven wij ons niet te bukken) Tulpen zijn eigenlijk een schimmelproduct. Als je de bloem er niet uit haalt, gaan de schimmelsporen via de bloem de bol in. Dan verdwijnt de tulp na een paar jaar, of hij wordt rood of geel.
  • Het lijkt een nadeel dat we de berm veel later kunnen maaien. Maar eigenlijk is dit een groot voordeel. We zorgen goed voor de bloembollen, maar het past ook in ecologisch en biologisch maaibeheer. Eerder was de stelregel dat bermen past gemaaid mochten worden als de fluitenkruid uitgebloeid was. Rond 21 juni / 1 juli. Dan kunnen de eerste bloemen zaadvormen, zich uitzaaien. Ook hebben de vogels een kans gehad om hun eerste legsel uit te broeden. In het hoge gras hebben ook zij meer bescherming. Geldt ook voor insecten.
  • Als je zo naar de berm kijkt, en er bloeit ook zo veel, dan is het veel makkelijker om blij van zo’n ruige berm te worden.
  • Bloembollen in de tuin of in het openbaar groen; we worden er blij van!