Agapanthus - Afrikaanse lelie

Agapanthus - Afrikaanse lelie

De Agapanthus (Afrikaanse Lelie) is een echte zonaanbidder en bijzonder geschikt als kuipplant voor op het terras of balkon. De Agapanthus staat het liefst in een grondmengsel van potgrond en daardoor heen wat zand. Het zand zorgt voor een goede drainage.
Geef eens in de week water. Vanaf oktober geen water meer geven. Let erop dat er een gat in de bodem van de pot zit zodat het overtollige water weg kan. De aarde mag gerust een keer uitdrogen dit gaat de plant beter af dan een grote hoeveelheid water. De Agapanthus heeft een hekel aan "natte voeten".

Een Agapanthus heeft voeding nodig om bloemen te produceren! Bemest de plant 1x voor en 1x na de bloei, bij zeer arme grond ook tijdens de bloei. Gebruik meststof met weinig stikstof. Stikstof zorgt namelijk voor een te weelderige groei van het blad en dat gaat ten koste van de bloei.

Na de bloei mag u, het hoeft niet, de stelen verwijderen maar snoeien is niet nodig. Het blad en de bloemen verdrogen vanzelf en in het voorjaar haalt u het er zo vanaf, het is de plant zijn natuurlijke bescherming.

Het is heel erg belangrijk uw planten niet te vroeg af te dekken of binnen te zetten, uw planten zullen namelijk steeds verder afrijpen en afharden.

Pas ná de eerste vorst gaat u uw planten beschermen.

Half oktober is het verstandig om een Agapanthus in een pot alvast onder een afdak of tuintafel te plaatsen. Dit zorgt er voor dat de aarde, op het moment dat de plant wordt weggezet in de "winterstalling" niet meer vochtig is! Vochtige aarde verhoogt namelijk de kans op wortelrot en dat de plant te vroeg gaat groeien.

De beste overwinteringstemperatuur is tussen de 2°C en max. 8°C, bij deze temperatuur worden ook de bloemstelen voor het volgend jaar geproduceerd. Bij hogere temperaturen zullen er veel minder tot zelfs geen bloemstelen worden geproduceerd! Bij de bladverliezende soorten is het goed dat de eerste vorst van een paar graden er overheen komt. Zo krijgt de plant namelijk het seintje dat hij in rust moet gaan en daardoor zal het blad vergaan.

Temperaturen kouder dan -5°C kunnen fataal zijn voor de plant.

Zet de plant in het voorjaar (eind maart-begin april) buiten op een zonnige plaats. U begint pas weer met water en mest geven als u de bladpuntjes te zien krijgt. In het vroege voorjaar is er nog wel eens kans op nachtvorst, is dat het geval, dan de plant er nog tegen beschermen. U kunt bijvoorbeeld afdekken met vliesdoek of de pot ‘s avonds weer binnen zetten.
 

 

Agapanthus - Afrikaanse lelie

Bloeiperiode:         juli, augustus, september

Bladkleur:                    groen

Vorm:                         sierlijk opgaand

Hoogte:                75 – 125 centimeter

Standplaats:         zon, halfschaduw

Bijzonderheden:           ook mooi als snij- en droogbloem