Bloesembomen: Tuinplanten van de maand maart

Bloesembomen: Tuinplanten van de maand maart

Het verhaal achter bloesembomen 

Eerst de schitterende bloesems, daarna een volle bladkroon en in de zomer en in de nazomer en het najaar vruchten, dat hebben fruitbomen allemaal te bieden. Appelboom (Malus), perzikboom (Prunus persica) en pruimenboom (Prunus domestica) sluiten uitstekend aan bij de groeiende wens van consumenten om te weten waar hun voedsel vandaan komt en het aanhoudende enthousiasme voor plukplanten. Daarnaast is het voor kinderen leerzaam én een leuke ervaring om een appel, pruim of perzik te zien ontstaan. Bloesembomen zijn verkrijgbaar voor tuinen met ruimte voor een complete boomgaard, maar er zijn ook compacte, kleine bloesembomen die prima passen op een terras of een balkon.

Herkomst 

Alle bloesembomen groeien in gematigde streken op het noordelijk halfrond. De appelboom en pruimenboom zijn afkomstig uit Centraal-Azië, de perzikboom komt uit noordwest-China en is via de oude Zijderoute naar het westen gebracht. Stuk voor stuk maken ze al eeuwen deel uit van de leefomgeving van mensen in Eurazië én hun menu. 

Bloesembomen komen voor in veel verschillende cultivars. Als boom lijken ze veel op elkaar: niet al te hoge stam, bloesems, vervolgens een volle kroon met vrij spits donkergroen blad en daarna de vruchten. Daarin is de keuze rijk, er zijn tientallen appel-, pruim- en perziksoorten om uit te kiezen. Voor wie geen ruimte in de volle grond heeft, is er ook nog keuze in tussen leivorm, halfstam, hoogstam en patioboom. Van fruitbomen worden ook ‘familiebomen’ aangeboden waarbij verschillende soorten appel, pruim of perzik aan één boom voorkomen. 

Verzorgingstips

  • Bloesembomen staan graag in de zon, met op een dag ook wat halfschaduw.
  • Plant bloesembomen diep, zodat ze stevig staan in grond die water vlot afvoert.
  • Direct na het planten flink water geven, daarna normaal begieten. 
  • Tijdens bloei en groei eens per maand organisch bemesten, daarbuiten volstaat eens per seizoen.
  • De appel- en perzikboom snoeien in maart, direct na de winter en voor de bloei. De pruimenboom kan het beste in de late zomer worden gesnoeid, na de oogst.
  • Bloesems en nachtvorst? Dek de boom af met vliesdoek of benevel de bloesems zodat ze tijdelijk bevriezen, zo is de kans groot dat er later toch fruit kan worden geoogst.